Полезно
02/02/2014
Най – големите изненади за новородените

 

 

                           Най – големите изненади за новородените

След като е пораствало девет месеца в майчината утроба ,вашето бебче след раждането  вече има огромно пространство , в което може да се движи без ограничение .

Когато се стресне – това е рефлекс ,с който се ражда бебето или усети,че няма упора ,то разперва ръчички встрани и след това ги прибира . Този рефлекс изчезва след 3-тия месец .

Освен това още неразвитата нервна система изпраща повече импулси към мускулите ,което предизвиква треперенето на брадичката или крачетата.Обикновенно след няколко седмици това „треперене „ изчезва и няма повод за притеснение .Ако обаче бебето се тресе ритмично и треперенето на крайниците не спира ,добре е да се консултирате със специалист .

В първите седмици след раждането сигурно ще ви се струва ,че времето ви минава само в хранене на бебчето.Това е така ,защото неговия рефлекс е силен и естествен регулатор на притока на кърма .Кърмените бебета се хранят по често ,защото майчиното мляко се усвоява по- бързо и по- лесно  се преработва  от организма .Все пак не приемайте всеки плач като зов за храна и не бързайте веднага да му я предлагате .Желателно е да има лек режим в зависимост от нуждите на вашето дете и количеството кърма .Не се презастраховайте като кърмите и дохранвате детето ,ако от гърдите изтича кърма след неговото нахранване.Не забравяйте , че мъничето ви има нужда от контакт с вас и малко гушкане ,люлеене и нежна песен .

Новородените кихат често ,но не защото са настинали .По този начин те просто прочистват носа от случайно попаднали външни частици .

Като всички родители,вероятно често заставате до креватчето на бебчето и проверявате тревожно дали диша .А и сигурно сте изпадали в паника поне няколко пъти от неравномерното дишане на новороденото.Пауза от около 20 секунди се приема за нормална Не се тревожете ,напълно нормално е бебето да направи няколко „паузи” ,последвани от учестено дишане – това съпътства развитието на диафрагмата и нервната система .Обикновено след  6 – седмична възраст дишането на детето се нормализира .

Разбира се ,добре е да вземете предпазни мерки слагайки детето на една страна ,без възглавница и без плюшени играчки в леглото .

Новороденото диша много по – учестено от възрастния човек .Добре е да знаете , че учестеното дишане е нужно на бебето ,за да се осигури висока степен на белодробна вентилация .

Сърдечно – съдовата система на новороденото все още не е напълно развита ,кръвта първо отива във важните органи и системи,където е най-необходима и после в крайниците .Затова понякога ръчичките и крачетата му най –ч есто са студени.Внимателно с обличането.

Бебето расте и се променя всеки ден. Обикновено коликите се появяват през 2 – 3 – та седмица след раждането на бебето.Защо?Защото точно тогава новородените започват да ядат повече и натоварването на стомашно чревния тракт се увеличава . Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на добро здраве.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код* При проблем с разчитането на символите, моля натиснете иконката
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

Реклама
www.don-taxi.eu