Полезно
03/01/2014
Предродилна подготовка

                                 

                                 

    Предродилна  подготовка

Пренаталната подготовка на бременната жена е система от знания, умения и нагласи към етапите на бременността, раждането и отглеждане на детето. Тази подготовка е адресирана не само към бременната жена и нейният партньор, но и към нейното семейство, социалното й обкръжение и средата в коята живее и работи. Тя се реализира чрез обучение и възпитание. Пренаталното възпитание се осъществява чрез майката в естествения процес на бременността. То е естествено вписано в начина на живот на бъдещата майка и нейното обкръжение. ПРЕНАТАЛНОТО ВЪЗПИТАНИЕ е обобщено понятие, което има за цел раждането на физически и психически здраво дете, готово да развие нови и адаптивни връзки с външния свят.”

Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот.

Повечето хора погрешно смятат, че плодът няма никакво съзнание и рядко гледат на него като на човешко същество. Знанията за пренаталното развитие на плода, за влиянията, които той изпитва и начините чрез които можем да го стимулираме от много години са обект на изследване в световната наука.

Голяма част от онова, което наричаме личност всъщност се формира още през деветте месеца на вътреутробното развитие. И участие в това взема не само майката със своя начин на живот, но и обкръжението около нея.

Новите изследвания се фокусират все повече и върху чувствата на бащата. Доскоро неговите емоции бяха пренебрегвани. Доказа се, че това, което чувства мъжът по отношение на своята жена и нероденото дете е един от най-важните фактори за успешния изход на бременността.

Съществува хипотеза, че в първите седмици, може би дори часове след зачеването, оплоденото яйце притежава достатъчно самосъзнание, за да почувства отхвърлянето и достатъчно воля да действа.

Несъзнателния спомен за майчиното сърцебиене в матката изглежда обяснява защо бебетата се успокояват, когато биват държани към гърдите на някого или когато биват приспивани от постоянното тиктакане на часовник.

 Изследване на мозъка определя началото на съзнанието между двадесет и осмата и тридесет и втората седмица от началото на бременността. В този момент, нервните връзки са също толкова развити, колкото тези на новородено.

Това е важно, тъй като съобщенията се разпространяват в мозъка и посредством тези вериги от мозъка към различни части на тялото. Почти по същото време, мозъчната кора е достатъчно развита, за да поддържа съзнанието. А кората е най-висшата, най-сложната част от мозъка – най-забележимо човешката част. Тя е това, което използваме , за да мислим, да чувстваме и запомняме.

Нероденото дете е изумително издръжливо същество, което ако се наложи, може дори да разшири значението на една малка емоция. Но то не може да изгради връзка само. Ако неговата майка се затвори емоционално, то е в затруднение. Стотици проучвания са документирали, че неродените бебета ритат, когато се чувстват неудобно, когато са изплашени, разтревожени или объркани.

Днес във всички развити страни има центрове за предродилна подготовка, които предлагат медицинско, юридическо и психологическо обслужване на бременната жена и нейното семейство.

 

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код* При проблем с разчитането на символите, моля натиснете иконката
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

Реклама
www.don-taxi.eu