Полезно
26/09/2013
Надхитрете вирусите - I част

Надхитрете вирусите - I част

Съветва д-р Роза Митрева

 Лятото официално свърши. А с капризите си времето за нула време ще избута късите панталонки от гардероба и на тяхно място ще се наредят пуловерите. С понижаването на температурите, освен дължината на ръкавите, нараства и заплахата от вируси и настинки. Как да се подготвим за предстоящия грипен сезон и да се застраховаме срещу досадните хрема, кашлица и температура?


Най-добрата застраховка срещу грипа и настинките е да подсилите имунитета си поне месец-два преди идването на вирусите. Когато се прави редовно, профилактиката е най-евтиният и лесен начин за успешно справяне със сезона на болестите. "А най-лесните методи за повишаване на имунитета и предпазване от грипни инфекции са най-естествените - природните", категорична е д-р Роза Митрева. На първо място, за да сме здрави и организмът ни да има сили да се бори с инфекциите, трябва да обърнем сериозно внимание на храненето. "Повишете приема на храни, съдържащи витамин С", съветва д-р Митрева. Именно той оглавява листата на най-полезните за имунната система витамини и се съдържа в портокали, лимони, червени чушки, нар, боровинки, киви и много други плодове и зеленчуци. Една от основните причини за отслабване на организма през студените месеци е и недостигът на витамин D. Нужните количества можем да си набавим, като хапваме повечко риба, яйца и мляко.

Фитонцидите, съдържащи се в чесъна, лука и евкалипта

също са враг на грипа. Те са мощни имуностимуланти, които подсилват белите кръвни телца и повишават образуването на антитела. "Силното имуностимулиращо действие на чесъна се дължи на съдържащите се в него антисептици - алицин и сулфиди", обяснява д-р Митрева. Пчелните продукти и билките също идват на помощ на имунната система. С добавянето им към всекидневното меню опасността от разболяване става по-малка. "Можем да индивидуализираме стимулиращата имунната система схема с прием и на хомеопатични препарати и шуслерови соли", предлага д-р Митрева.

Много често обаче, независимо че следваме всички тези препоръки, грипът ни застига. Според специалистите причината е във факта, че в съвременните храни липсват много от витамините, минералите, антиоксидантите, ензимите и другите хранителни съставки, които са от съществено значение, за да може организмът да поддържа здрава имунна система. "Плодовете по магазините най-често са откъснати зелени, преди хранителните вещества в тях да могат да се развият. Зеленчуците често се отглеждат в изтощени почви (когато почвата е изтощена, всичко, което расте там, не разполага с пълната гама от хранителни съставки). Месото идва от стада, които не само се хранят с нитратна храна, но и се инжектират с хормони, стероиди и антибиотици", разяснява д-р Митрева.

Заради кризата в пълноценното хранене на съвременния човек,търсенето на нови непокътнати хранителни източници на планетата продължава. Специалистите препоръчват приема на синьо-зелени микроводорасли за профилактика и подсилване на имунната система на бебета, деца и възрастни.

Установено е, че действието им е между 20 и 40 пъти по-мощно от това на досега известните най-силни имуностимулатори.

Как да си помогнем с помощта на водорасли и коластра може да прочетете тук.

 
Коментари
Напишете коментар
Име
Вашият Коментар*
Въведете визуалния код* При проблем с разчитането на символите, моля натиснете иконката
Всички коментари ще бъдат прегледани и одобрени преди публикуване.

Реклама
www.don-taxi.eu